Slow fashion

Slow fashion gaat over bewust omgaan met kleding.
Je kijkt niet slechts naar een item en de prijs die er aan hangt, maar vraagt je ook af:

√ Waar komt dit kledingstuk vandaan? 
√ Waar is het van gemaakt?
√ Wie heeft het gemaakt?
√ Welke reis heeft dit item afgelegd? 
√ Wat betekent dat voor de wereld?
√ Heb ik dit kledingstuk echt nodig?
√ En staat het mij wel echt?

Slow fashion is duurzame mode van goede kwaliteit. Het kent een milieuvriendelijk productieproces en is gemaakt van hoogwaardige stoffen. Zowel maker als koper kunnen rekenen op een eerlijke prijs. Slow fashion gaat lang mee en je betaalt er daarom ook meer voor. Zaak dus, om heel bewust te kopen. Staat die jas je echt super? Haalt die trui het allerbeste in je naar boven? En draag je die jurk over tien jaar nog met plezier?

Het tegenovergestelde van slow fashion is fast fashion. Fast fashion is goedkoop, trendgevoelig en wordt in grote hoeveelheden gemaakt. Het maken van zo veel mogelijk winst heeft prioriteit: kwaliteit is van ondergeschikt belang. Fast fashion is daardoor erg belastend voor het milieu. Wist je dat de productie van één fast fashion spijkerbroek ruim 8.000 liter water kost? Wat te denken van de containerschepen vol spullen van Asos, Shein en Temu die dagelijks onze kant op varen? Waar blijven deze items als ze na een half jaar niet meer draagbaar zijn?

Dit kan anders! Steeds meer grotere merken stappen over op betere kwaliteit, eerlijker arbeidsomstandigheden en het maken van tijdloze kleding. Daarnaast zijn er steeds meer merken die zich uitsluitend concentreren op slow fashion, zoals Kuyichi, Nu-in, Unrecorded en Kings of Indigo.

Wat jij kunt doen? Bewust kopen. Je niet laten leiden door de talloze trends die fast fashion merken ons voorschrijven, maar uitgaan van je eigen kracht. Wie ben jij? Waar voel jij je goed in? Staat dit item je echt absoluut geweldig? Hoe groot is de kans dat je het (veel) gaat dragen? Is het een aanvulling op wat je al hebt? En in het verlengde daarvan: heb je dit kledingstuk echt nodig? En van welke materialen is het eigenlijk gemaakt?

Wist je bijvoorbeeld dat gemixte materialen niet gerecycled kunnen worden? Het is dus voor het milieu beter dus om kledingstukken te kopen die gemaakt zijn van één materiaalsoort. Biologisch afbreekbare stoffen zoals bio katoen, viscose, linnen, hennep en Tencel Lyocell zijn op dit moment de meest milieuvriendelijke keuzes. Op de pagina tips en tricks lees je hier meer over.

Als je in de juiste items investeert, mogen die best wat kosten. Want hoe beter de kwaliteit, hoe langer je ze kunt dragen, hoe meer complimenten je krijgt én hoe beter het is voor de wereld. Tel uit je winst!

Copyright afbeelding: Milieu Centraal.

Contact

True Colors Friesland is gevestigd bij
by Suus, tekst en fotografie.

Tel. 06 – 42 71 25 32
suzanne@truecolorsfriesland.nl

De Dober 6
9001 NL Grou

 

Consultdagen

Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 14.00 uur bij jou thuis, binnen Friesland.

Dinsdag en woensdag is bij mij thuis in Grou ook mogelijk.

True Colors op Instagram

×